Být klaunem je přeci snadné

Dobrý klaun se pozná podle toho, že v jeho podání vypadá vše jednoduše. Možná to je důvod, proč si lidé myslí, že k tomu, aby se stali klaunem, stačí červený nos, paruka a tadá, jsem klaun. To je jako předpokládat, že když mám housle a sako, tak mohu uspořádat houslový koncert, aniž bych se to učil, natož cvičil.

Profesionálním klaunem jsem více než 35 let a s tímto pocitem jsem se setkal nesčetněkrát. Osobně si myslím, že klaunství je neuvěřitelně náročná forma umění. To si dovoluji tvrdit na základě svých zkušeností a dokladů (mým druhým studiem byla hudba a třetím klaunství na světově proslulé škole).

Proč si tedy tolik lidí myslí, že mohou být klaunem i bez tréninku? V České republice dokonce existuje velmi malá místní organizace, která se snaží kopírovat Zdravotního klauna, bez jakýchkoliv zkušeností nebo uměleckého povědomí v tom, co dělají. Kopírují nás pouze z vnějšku. Nemají oficiálně vystudované, kvalifikované umělecké vedení. Vlastně, oni zaměstnali lidi, které jsem odmítl, protože v sobě neměli základní vlohy, ze kterých by se dala následně vytvořit solidní umělecká základna.

Na druhou stranu, Zdravotní klaun, Červený nos Clowndoctors a všechny další organizace z Red Noses Group a i další kvalitní klaunské zdravotní organizace ve světě, si uvědomují velmi dobře, že jsou uměleckým projektem se sociálním posláním a nic jiného. Zdravotní klaun je prvním projektem v Evropě, který je akreditovaný od International Medical Clowning Institute, mezinárodně uznávanou akreditační institucí. A jako členové European Federation of Hospital Clowning Organizations dosahujeme nejvyšších možných standardů v kvalitě umělecké, strukturální a konceptuální. Abychom dosáhli takového uměleckého standardu, vytvořili jsme trvalý tréninkový program, který zahrnuje 15 intenzivních víkendových workshopů každý rok, a také jsme dali dohromady komplexní tréninkový a umělecký podpůrný tým. Bereme klaunství opravdu vážně.

Takže až uvidíte někoho hrát si na klauna bez profesionálního tréninku a bez spousty a spousty tréninku, navrhněte mu, ať se začne raději věnovat hraní na housle. Bude mít určitě větší šanci na úspěch.

:0)

Gary

Autor: Gary Edwards | neděle 17.2.2013 14:35 | karma článku: 17,60 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Gary Edwards

Když umřel kousek mého já…

4.12.2013 v 19:00 | Karma: 22,21

Gary Edwards

Mou nadutost zkrotila až čeština

24.10.2013 v 11:57 | Karma: 32,03

Gary Edwards

Fenomén sté opice

3.5.2013 v 14:15 | Karma: 16,66