Fenomén sté opice

3. 05. 2013 14:15:35
Jak souvisí experiment s opicemi, konaný po 2. světové válce s rozšiřováním nových projektů zdravotních klaunů do dalších částí světa?

Přítomnost klaunů v nemocnicích je dnes uznávanou a nedílnou součástí pediatrické péče v nemocnicích po celém světě. Když jsem se této myšlence začínal věnovat, vzpomínám si, že to tak zdaleka nebylo. Co se to tedy stalo? Jak je možné, že dnes tolik nemocnic hledá spolupracovníky na vybudování podobných projektů?

Nedávno jsem byl požádán, abych pomohl takový projekt založit jedné egyptské nadaci, se startem dalšího projektu mám pomáhat v Turecku a v dalších zemích. Zdravotně-klaunské projekty se vynořují všude kolem nás a mně to tak trochu připomíná fenomén sté opice.

Fenomén sté opice? Tento úkaz byl zjištěn a pojmenován v rámci experimentu, konaného na několika japonských ostrovech krátce po 2. světové válce. Sociologové začali zásobovat místní populace makaků sladkými bramborami, a to tak, že je nechávali ležet na pláži. Opice sladké brambory s chutí konzumovaly, problémy však měly s pískem, který na nich byl nalepený. Po jisté době vědci zaznamenali, že jedna mladá samička si potravu před jídlem omývá. Této dovednosti pak naučila své děti, které si také začaly brambory mýt.

Abychom to zkrátili, potravu si začalo omývat víc a víc opic, až jich to dělalo zhruba sto. V tu chvíli si náhle začaly brambory mýt všechny opice. Co však sociology zaskočilo nejvíce, byla skutečnost, že tento společenský pokrok se neomezil jen na jediný ostrov. V okamžiku, kdy k tomuto vývojovému skoku dospělo 100 opic, začaly si jídlo omývat všechny opice na všech ostrovech.

Klauni mají v nemocnici své místo

Měl jsem tu čest pomáhat s rozvojem projektů zajišťujících přítomnost klaunů v nemocnicích na čtyřech světadílech a zdá se, že letos přibude pátý (Afrika). Je zřejmé, že se všichni shodneme na potřebnosti a prospěšnosti klaunských návštěv v nemocnicích a že tyto návštěvy mají ve zdravotnictví své místo. Tato myšlenka bude podle mého názoru sílit až do okamžiku, kdy budou klauni pravidelně navštěvovat každé dětské oddělení v každé nemocnici každé země.

Tady v České republice se můžeme pyšnit jedním z nejkvalitnějších projektů svého druhu na světě. Občanské sdružení Zdravotní klaun je dokonce prvním projektem na světě, kde všichni klauni získali mezinárodně uznávanou certifikaci. Jak dělat svou práci tedy opravdu víme, ovšem nemohli bychom ji dělat bez vás! Všem z vás, kteří pomáhají přinášet radost a smích hospitalizovaným dětem v podobě velkorysých darů, z hloubi srdce děkuji.

Gary Edwards
zakladatel českého sdružení Zdravotní klaun

Autor: Gary Edwards | pátek 3.5.2013 14:15 | karma článku: 16.66 | přečteno: 936x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1255
Do českých nemocnic přináším smích od roku 1998, kdy jsem zakládal místní pobočku mezinárodní organizace Zdravotních klaunů. Cestuji ale po celém světě a školím nové klauny například i v Palestině nebo v Saudské Arábii. Budu velmi rád za veškeré Vaše reakce na mé příspěvky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...